در جهان پرنوسان امروز، سرمایهگذاری بدون استراتژی مانند قایقرانی در طوفان بدون قطبنماست. تحقیقات نشان میدهد سرمایهگذارانی که با برنامهریزی و استراتژی مشخص اقدام میکنند، بهطور متوسط ۳ تا ۵ برابر بازدهی بیشتری نسبت به سایرین کسب مینمایند.ما برای رسیدن به هدف های خود نیاز به یک برنامه ریزی صحیح داریم؛ در غیر این صورت نمی توان آن ها را هدف نامید. دانستن اینکه چه کاری درست است به تنهایی کافی نیست، سرمایهگذاری موفق فقط با داشتن یک برنامه عملیاتی محقق نمیشود، بلکه نیازمند یک استراتژی هوشمندانه است که هم مشخص کند چه اقداماتی ضروری است وهم از چه اشتباهاتی باید اجتناب کرد. وارن بافت در این زمینه نقل قولی دارد که میگوید: “قانون شماره یک در سرمایهگذاری، هرگز پول خود را از دست ندهید. قانون شماره دو: هرگز قانون شماره یک را فراموش نکنید.”
از همین جهت، تعیین استراتژی سرمایه گذاری و تعیین سطح ریسک، اهمیت بسزایی در موفقیت های مالی شما دارد. هر سرمایه گذار نسبت به شناختی که از خود دارد و نسبت به اهدافش استراتژی شخصی سازی شدهای را پیش میگیرد. هر نوع سرمایه گذاری دارای ریسک و بازده های متفاوتی است. با این وجود، آگاهی یافتن درباره شخصیت خود و در زمینه سرمایه گذاری و داشتن سواد مالی باعث میشود ریسک سرمایه گذاری شما کمتر گردد.
با کسب اطلاعات درباره تنوع بازارهای مالی، میتوانید با دید بازتر به سمت اهدافتان گام بردارید.
انتخاب نوع سرمایه گذاری
شما ممکن است که به صورت مستقیم بخواهید بر روی املاک، سهام شرکت ها، فلزات و… سرمایه گذاری کنید؛ پس باید ابتدا دانش خودتان را زمینه های مختلف سرمایه گذاری بیشتر کنید و با کمک مشاور مالی سرمایه تان را رشد دهید؛ و یا راه دیگر این است که به صورت غیر مستقیم از طریق صندوق های متفاوت داخل کارگزاری ها، سرمایه گذاری را انجام دهید. روش اول نیازمند افزایش سواد مالی شما و همچنین زمان و دقت فراوان است، شما همواره باید متوجه آنالیز ماهیانه سود و زیان خود باشید و ریسک و اشتباهات احتمالی را بطور کامل مورد بررسی قرار دهید. در روش دوم، مدیریت صندوق بر عهده شرکت های سرمایه گذاری و یا مشاوران مالی شما خواهد بود و اخبار و اطلاعات جدید در رابطه با سرمایه تان را میتوانید 24 ساعته از پشتیبانی دریافت کنید.
در ادامه به صورت گام به گام مراحل رسیدن به یک استراتژی سرمایه گذاری درست را با هم بررسی میکنیم.
گام اول: شناخت خود
با وجود تورم و و تغییرات سریع بازارهای مالی، انتخاب گزینه های مناسب سرمایه گذاری بیش از پیش اهمیت یافته است. قدم اول برای داشتن یک برنامه استراتژی مالی این است که شما خودتان را بشناسید و وضعیت کنونی خود را شناسایی کنید؛ این تعیین وضعیت شامل ویژگی های فردی شما همچون: (سن-جنسیت-وضعیت تاهل-تعداد فرزندان و…) و همچنین وضعیت مالی شماست؛ مانند: میزان ریسکپذیری – وضعیت درآمد و میزان ثبات آن – میزان ثروت و افق زمانی مورد نظرتان برای سرمایه گذاری – وضعیت شغلی و محیط کسبوکارتان – تعهدات و بدهیهایی که در آینده دارید- میزان دانش خود از سرمایه گذاری و سواد مالی – ویژگیها و تمایلات شخصی و …
با دادن تست های شخصیت، تست های روانشناسی و مشاوره میتوان بهتر فهمید که از لحاظ ذهنی چه میزان توان و پتانسیل ورود به بازار سرمایهگذاری های پر ریسک را دارید.
به عنوان مثال بازارهای سرمایه گذاری مثل “کریپتو” که دارای نوسان بالا و روزانه است میتواند استرس زیادی را به کسانی که قدرت ریسک پایینی دارند وارد کند.
برای افرادی که استرس بالایی دارند بازارهای امن مثل طلا، اوراق قرضه، شاخص ها… جای مناسب تری برای سرمایهگذاری است.بدین صورت با آگاهی بیشتر مسیری که به هدفمان منتهی میشود را میتوانیم انتخاب کنیم؛ کاری که به اصطلاح در دنیای سرمایهگذاری آن را IPS نویسی میگویند، که در آن مشاوران با افراد سرمایهگذار صحبت میکنند و با شناخت آنها میتوانند میزان ریسک موجود را به عدد تبدیل کنند که تحلیل آن را در بازار های مالی ساده تر میسازد.
برای تعیین استراتژی مالی نیاز هست که موارد فوق را بررسی کرده و بعد طراحی یک استراتژی شخصی سازی شده را شروع کنید. بسیاری از موارد که برای سرمایه گذاری شما مناسب هستند، ممکن است برای دیگران نامناسب باشد، برای همین تاکید مدیران ثروت بر داشتن یک برنامه شخصی سازی شده است.
هر فرد باید بر اساس شرایط خود این مسیر را برنامهریزی کند. مثلاً یک فرد مجرد با درآمد بالا ممکن است ریسک بیشتری بپذیرد، یا یک بازنشسته به درآمد ثابت ماهیانه اهمیت بیشتری دهد. ما در هلدینگ سرمایهگذاری MHS یه صورت کاملا علمی بنا به شرایط خود شما برایتان مسیری برای سرمایه گذاری درست طراحی میکنیم.
گام سوم: تنوع بخشی به سبد دارایی
برای اینکه فکری به حال پول نقد یا سایر داراییهایتان کرده باشید، میتوانید گزینههای متنوع سرمایه گذاری را انتخاب کنید. سپردهگذاری در بانک، خرید انواع داراییهای فیزیکی از قبیل طلا و املاک، خرید انواع ارز و داراییهای مالی مانند اوراق بهادار، اوراق مشارکت، اوراق خزانه یا اینکه خودتان کسبوکاری راهاندازی کرده تا از محل درآمدهای آن سود کسب کنید. یکی از بهترین روش های مدیریت ریسک؛ تقسیم دارایی ها است.فراموش نکنید هر نوع سرمایه گذاری دارای ریسک و بازدههای متفاوتی است. با این وجود، ایجاد تنوع در سرمایه گذاری و دارایی باعث میشود ریسک سرمایه گذاری شما کمتر میگردد. همچنان که از گذشته ضربالمثل معروف نگذاشتن همه تخم مرغ ها در یک سبد را شنیدهایم.
پس بهتر است همه سرمایه خود را تحت تاثیر سود و زیان بازارهای پر نوسان قرار ندهید تا ریسک سرمایه گذاری را کنترل کنید. برای مثال اگر شما بازنشسته شدید و تمام دارایی هایتان 200 میلیون باشد و آن را در بانک نگه دارید؛ اشتباه بزرگی را مرتکب شدید ! اگر خطر و احتمال وقوع جنگ را در نظر بگیریم، از همان روز اول شروع جنگ پول شما بلوکه شده و تمام سرمایه زندگی خود را از دست میدهید. اما گر به صورت منطقی و با نسبتی درست مقداری از پس انداز خود را طلا بخرید و مقداری را وارد بازار اوراق قرضه و بهترین سهام های بین المللی مثل سهام های ارزشمند بورس آمریکا کنید و بخشی از آن را داخل بانک نگهداری کنید؛ ریسک های متنوع را پوشش داده اید و احتمال از دست رفتن یک شبه سرمایه تان کمتر میشود.
گام چهارم: شناخت اهداف و افق زمانی
باید بدانید دارید برای چه هدفی سرمایه گذاری میکنید و چقدر زمان دارید. برای آینده فرزندانتان سرمایه گذاری میکنید یا برای دوران بازنشستگی، برای ازدواج، خرید مسکن یا خودرو؟
اگر میخواهید سرمایهگذاری کوتاهمدت انجام دهید چه مسیری برای شما مناسب تر است؟
برای مثال اگر کمتر از 1 سال برای سرمایه گذاری زمان دارید معمولاً بهتر است با ابزارهای پرریسکتر مانند استارتاپ ها و یا سهام های رشدی پیش بروید. یا اگر، افق بلندمدت بالای 5 سال دارید امکان بهرهگیری از سهام های ارزشی یا املاک و صندوقهای سهامی قابل معامله برایتان فراهم میشود. پس شناخت هدفتان بسیار روی مسیر و استراتژی که باید انتخاب کنید اثرگذار است.همچنین نباید شرایطی مثل امنیت شغلی، میزان دارایی و تعهدات و بدهیهایی که در آینده دارید را در زمان تعیین اهدافتان فراموش کنید.
گام پنجم؛ شخصی سازی استراتژی سرمایه گذاری
در ابتدا ما وضعیت خود را شناسایی کرده و هدف و شخصیت سرمایهگذاری خود را شناختیم.
هر گزینه سرمایه گذاری، ویژگیهای خاص خود را دارد؛ و همینطور گزینه های مختلف سرمایه گذاری مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. هر سرمایه گذار باید با در نظر گرفتن اهداف و شرایط خاص خود اقدام به انتخاب آنها برای سرمایه گذاری کند. شما باید در مورد نوع سرمایه گذاری که انجام میدهید، بهخوبی آگاهی داشته باشید و قبل از هر کاری استراتژی سرمایه گذاری خود را تعیین کنید. برای مثال یک فرد بازنشسته احتمالا ترجیح میدهد سرمایه گذاری با ریسک کم انجام دهد و صرفا ارزش پول خود را حفظ کند. در این صورت میتواند روی دارایی های امنی چون فلزات گرانبها، اوراق قرضه و یا صندوق های کم ریسک سرمایه گذاری کند. اما یا یک فرد جوان با آرزو های بزرگ ممکن است ریسکپذیری بیشتری داشته و در بازار سهام رشدی و رمز ارز را مناسب خود بداند.
یک زوج جوان یا میانسال ممکن است برای پسانداز دوران بازنشستگی یا پشتیبانی از فرزندان خود به صورت ماهانه و مستمر مبلغی را برای یک دوره بلندمدت ۲۵ ساله سرمایه گذاری کنند، برای چنین زوج هایی املاک و همچنین صندوق های سرمایه گذاری بلند مدت و سهام های رشدی آینده دار پیشنهاد میشود.
یک فرد که بدهی بالا دارد و درآمد بالایی هم ندارد، ممکن است برای کاهش استرس ناشی از مسائل مالی، بخشی از سرمایه اش را بفروشد و از بدهیهایش کم کند. یک فرد میلیونر شاید ترجیح دهد سرمایه اش را در بازارهای مختلف توزیع کند تا از مزایای هر کدام جداگانه بهرهمند شود و ریسک خود را هم کم کند. هر کس بسته به شرایط خود استراتژی مالی مخصوص به خود را خواهد داشت.