یکی از جذاب ترین و در عین حال چالشبرانگیزترین استراتژیهای بازار سرمایه سرمایه گذاری رشدی است. این روش جز استراتژیهای محبوب در بازارهای مالی است و بر شناسایی و سرمایه گذاری در شرکتهایی تمرکز دارد که پتانسیل رشد بالایی دارند و قادرند نرخ رشد خود را بهصورت مستمر بالاتر از میانگین صنعت و بازار حفظ کنند.
در این استراتژی سرمایهگذاران رشدی به دنبال شرکتهایی هستند که درآمدها، سودآوری یا جریان نقدی آنها با سرعت قابل توجهی در حال افزایش است، حتی اگر قیمت سهام این شرکتها در مقایسه با معیارهای سنتی ارزشگذاری، بالا باشد.
یعنی ممکن است سرمایهگذار در گام اول بهای بالاتری برای تهیه سهام بپردازد، اما در ازای آن چشمانداز رشد برتر را به دست میآورد.
امروزه با ظهور صنایع پیشرفتهای مانند فناوری اطلاعات، هوش مصنوعی و زیستفناوری، اهمیت این شیوه سرمایهگذاری بیش از پیش شده است.
در این مقاله قصد داریم با هم راجع به سرمایه گذاری رشدی صحبت کنیم و به استراتژیهای رشد نیز نگاهی بیاندازیم و بررسي کنیم که چه بازارهایی از این استراتژی پیروی میکنند و همچنین چه شرکتها و چه داراییهایی از جنس رشدی هستند، شما را راهنمایی خواهیم کرد که اگر قصد سرمایه گذاری رشدی داشته دارید باید به سمت کدام شکل داراییها بروید و چه استراتژیها و راهکارهای عملی را برای پیاده سازی این استراتژی پیش بگیرید.

به صورت کلی وقتی که شما قصد دارید سرمایه گذاری رشدی انجام دهید، باید مقداری هم میزان ریسک تان را بیشتر کنید. پیشتر در مقالاتی درباره نحوه ساختن استراتژی سرمایه گذاری مخصوص به خودتان، همچنین درباره کنترل ریسک صحبت کردیم، راجع به این که برای استراتژیهای خودتان نیاز است که ریسک و بازدهیتان را بررسی کنید و بدانید که چقدر میتوانید ریسک کنید و هدفتان این است که چه میزان بازدهی داشته باشید.
کمی ریسک بیشتر!
حالا قصد داریم شما را به دنیای ریسک بیشتر دعوت کنیم، اگر سرمایهگذاری رشدی میخواهید وقتش رسیده که از منطقه امن بیرون بیایید و ریسک تان را افزایش بدهید. در سرمایه گذاری رشدی فکر به اینکه سهامهای امن بخرید یا به طور کلی دارایی امن داشته باشید به شما کمکی نمیکند، این نوع سرمایه گذاریها بیشتر از جنس حفظ سرمایه و ارزش پولتان بودند و هدفشان کنترل تاثیر تورم بر داراییتان بود، اما حالا در دنیای سرمایهگذاری رشدی ما باید یاد بگیریم که بیشتر از بازارها رشد کنیم و طبیعتا این هدف باعث میشود که ریسک ما هم بیشتر از بازارها باشد.
خاطرتان باشد در سرمایه گذاری رشدی شما ریسک می کنید اما یک ریسک معقول و منصفانه. ریسک در سرمایه گذاری های رشدی به اندازه میزان ریسک در مگاترندها و استارتاپ ها نیست.
درست است استراتژی که معرفی کردیم نیازمند ریسک بالاست اما به طبع با افزایش ریسک قرار است بازدهی بیشتری نیز داشته باشید؛ قرار است سراغ یک سری بازارها مثل بازار کریپتو و بازارهایی که پتانسیل دارند تا بیشتر از یک شاخه تورم به ما بازدهی بدهند برویم، سپس بررسی کنیم که در این نوع بازار ها چه داراییهای مناسب ما هستند و چه داراییهای در آینده رشد میکنند، همچنین اینکه چطور باید آنها را پیدا کنیم تا بتوانیم یک سرمایهگذاری رشدی داشته باشیم.
ویژگی شرکت های رشدی
شرکتهایی که مورد توجه سرمایهگذاران رشدی قرار میگیرند، معمولاً دارای ویژگیهای بخصوصی مثل درآمدهای رو به رشد هستند، این شرکتها با افزایش سریع فروش و درآمدهای سالانه بالایی که دارند از سایر کمپانی ها قابل تمیز هستند، آنها توانایی حفظ یا بهبود سودآوری را حتی با وجود رشد سریع دارند، همچنین همواره جز صنایع پیش رو هستند و در بخشهای نوظهور یا فناوریمحور مانند فناوری اطلاعات، بیوتکنولوژی یا انرژیهای تجدیدپذیر فعالیت دارند.
به علاوه آنکه با مدیریت قوی و تیمهایی که معمولا با سابقه اجرایی موفق و چشمانداز بلندمدت هستند پیشروی میکنند، آنها از سرمایهگذاریهای سنگین در حیطه تحقیق و توسعه مداوم و رقابت بازار نیز ترسی ندارند.
شناخت و شناسایی
حالا بیاید با دقت و با مثالهای عملی به بازار نگاهی بیندازیم، اینکه داخل این بازارها چه داراییهای مناسبتر هستند و چه داراییهای در آینده رشد میکنند و ما چطور باید آنها را شناسایی کنیم تا بتوانیم یک سرمایهگذاری رشدی داشته باشیم؟
ما سرمایه گذاری های رشدی در بازار کریپتو و در بازار سهام را بررسی کرده ایم:
سرمایه گذاری رشدی در بازار کریپتو و رمز ارز
برای مثال اول از بازار کریپتو شروع میکنیم، با یک بررسی کلی متوجه میشویم که بازار کریپتو در حال حاضر پر از کوینها و ارزهای دیجیتال مختلف شده است که نه معلوم است از کجا آمدهاند و نه آینده و مسیری که در پیش رو دارند واضح و مشخص است،
پس طبعا وقتی شما قصد دارید یک سرمایه گذاری خوب و رشدی داشته باشید بر روی داراییهایی تمرکز میکنید که میدانید از چه منشایی آمده اند و در چه مسیری به کجا میروند، برای مثال اتریوم کوینی است که معلوم است از چه منشایی آمده و چه افرادی پشت آن هستند، چه پیشینه و چه آیندهای دارد و چه برنامهای برای اینکه این کوین و پروژه بزرگتر شود و توسعه پیدا کند پیش رو دارند. پس اگر قصد سرمایه گذاری بر چنین بازارهایی دارید باید حتما آگاهی پیدا کنید که چه کسانی پشت این بازار هستند و چه کار هایی در مسیر توسعه انجام داده اند و تا کنون چه میزان تولید داشتهاند، بعد نگاه می اندازیم به اینکه چه آینده ای برای آن پیشبینی شده است.
برای مثال این کوین دردی را هم دوا میکند؟ آیا تا چند سال بعد داخل بازارها به آن نیاز پیدا میکنیم؟
برای مثال اتریوم شبکهای است که یک سری قراردادهای هوشمند در آن ثبت میشود، به طبع وقتی که بازار کریپتو بزرگتر شود ثبت این قرارداد هوشمند روی لایههای مختلف اتریوم لازم است، پس معلوم میشود که این کوین ارزش بیشتری پیدا میکند.

سرمایه گذاری های رشدی در بازار سهام
جدا از بازار کریپتو که درباره آن گفتیم، (هرچند به دلیل ریسک بالایی که دارند نیازمند تحلیل و مطالعه بیشتر هستند) در طرف دیگر بازار سهام را داریم، بازاری که میتوان گفت مناسبترین بخش برای افرادیست که میخواهند سرمایهگذاری رشدی انجام بدهند، زیرا همه چیز روشن و واضح زیر نظر قانون و مقررات است، و از طرف دیگه تحلیل آن نیز به اصطلاح دو دوتا چهارتاست! به زبان ساده تر وقتی میبینیم که اعداد و ارقام فایننشال و اخباری که راجع به یک شرکت در یک بازه زمانی منتشر میشود مثبت است آن شرکت رشد میکند، اما چنین اتفاقی میتواند داخل بازار کریپتو رخ ندهد چون ریسک متفاوتتری دارد.
اگر بخواهیم از سهام شرکتهای رشدی مثال بزنیم میتوان به مایکروسافت ،اپل، گوگل و شرکتهای رده پایینتر مثل اس ام سی آی و بطور کلی اکثر سهامهایی که در بخش تکنولوژی هستند اشاره کرد، همچنین یک سری بخشهای دارویی که پتانسیل رشدی دارد و ما میتوانیم ویژگی ها و ارکان یک شرکت رشدی را به وضوح در آنها ببینیم نیز جز این دسته قرار دارند
اگر شما علاقمند به کار کردن در بازار سهام هستید دکتر سلیمانی استاد آینده پژوهی ایران و وارن بافت آسیا تعدادی از سهام های ثروت ساز برای ایرانی ها را به شما معرفی کرده بودند. هر بار سعی کنید این سهام ها را شناسایی کنید و در آنها سرمایه گذاری های هدفمندی داشته باشید.
اما یک شرکت رشدی بطور کلی چه عناصری دارد و چه چیزهایی این شرکت ها را به یک شرکت رشدی تبدیل میکند و ما تفاوت یک شرکت رشدی و یک شرکت ارزشی را از کجا میتوانیم بفهمیم؟
میتوان گفت شرکتهای رشدی پتانسیل رشد بیشتری در حوزهای که کار میکنند دارند، مثلاً شرکتی مثل کوکاکولا که نوشیدنی تولید میکند و خب یک سری همکاریها هم انجام میدهد ولی آیا میتواند یک محصول خارق العاده تولید کند؟؟ همچین کمپانی هیچ وقت نمیتواند یک محصول خارج از ذهن تولید کند زیرا تولید عادی نوشابهای که دارد سودش را میرساند.
اما شرکتی مثل اپل یا مایکروسافت یا گوگل میتوانند با تحقیق و توسعه روی خودشان با تولید محصولات جدید روند رشدیشان را کاملاً متفاوت کنند، پس حالا میتوان با مثال عملی گفت که شرکت هایی که تحقیق و توسعه میکنند جز شرکتهای رشدی قرار میگیرند.
عرضه محصولات چنین شرکتهایی ممکن است افزایش درآمد صعودی برای آنها به ارمغان بیاورد اما اگر به شرکتهای ارزشی نگاه بیندازید، مثلا شرکت کوکولا شاید هر ساله بین ۱۰ تا ۲۰ درصد رشد درآمد داشته باشد در حالی که رشد درآمد شرکتهایی مثل اپل یا گوگل تا ۳۰ درصد هم میرسد، چه بسا شرکت هایی با سهام رشدی که کوچکتر هستند و تازه دارند به سهام رشد تبدیل میشوند و از جنس مگا ترند در میآیند ک تا ۷۰ درصد یا ۵۰ درصد میزان رشد درآمد پیدا میکنند، همین باعث میشود که سرمایه گذاری روی این دسته یک سود رشدی به ما بدهد و یک پرتفوی رشدی برای ما به وجود بیاورد.

نکته دیگر درباره بررسی بستر سرمایهگذاری رشدی معمولا به داخل خود شرکت ها برمیگردد، برای مثال شرکتهای ارزشی چرخهای نیستند، باز هم اگر شرکت کوکاکولا را در نظر بگیریم یا حتی یک شرکت بیمه، می توانیم نتیجه بگیریم که در اکثر اوقات شما در شرایط متفاوت اقتصادی نوشابهتان را میخورید، و شما در تمامی شرایط اقتصادی بیمه خودتان را پرداخت میکنید، اما شرکتهای رشدی چرخهای هستند یعنی شما در شرایط خوب اقتصادی میتوانید ببینید که فروش محصولات اپل بیشتر میشود یا فروش مایکروسافت رشد میکند پس در زمان رونق اقتصادی این شرکتها پتانسیل رشد بیشتری دارند همانطور که در شرایط بد پتانسیل ریزش بیشتری دارند. حالا شما با یک تحقیق و تحلیل درست از اقتصاد به این نتیجه میرسید که شرکتهای رشدی ارزش خرید دارند یا نه و از طرف دیگه با تحلیل درست روی شرکتهای رشدی میتوان فهمید که در چه بازه ای و حتی کدام شرکتهای رشدی را میتوان برای خرید و سرمایه گذاری در نظر داشت.
در این مقاله نکاتی را بررسی کردیم اما در دورههای CFA بیشتر به این موارد و همچنین تاثیر و تحلیل بورس آمریکا پرداخته ایم، در این دوره بیشتر با این موضوع آشنا میشوید که یک شرکت رشدی چه جنس پتانسیلی دارد.
سخن پایانی
در پایان میتوان گفت آینده از آن شرکتهایی است که میتوانند نوآوری را با قابلیت مقیاسپذیری ترکیب کنند و سرمایهگذاری رشدی ابزاری قدرتمند برای مشارکت در این موفقیتها محسوب میشود.
سرمایهگذاری رشدی با وجود ریسکهای ذاتی، یکی از کارآمدترین راهها برای کسب بازدهی برتر در بلندمدت است. موفقیت در این استراتژی مستلزم ترکیب تحلیل بنیادی دقیق، صبر و انضباط است. نکته کلیدی این است که سرمایهگذاران باید بین رشد سریع و پایداری کسبوکار تعادل برقرار کنند.
در دنیای امروز که تغییرات تکنولوژیکی با سرعت بیسابقهای در حال وقوع است، شناسایی شرکتهای رشدی واقعی نیازمند بینش عمیق و مطالعه مستمر میباشد. توصیه میشود پیش از تخصیص سرمایه در راستای ارتقا سواد مالی خود مطالعه داشته باشد و حتما با مشاوران با تجربه ما در هلدینگ MHS مشورت کنید و بهتدریج بر اساس تجربههای کسب شده و راهنمایی افراد متخصص پرتفوی خود را توسعه دهید.